FAQ

Q&A za zaposlenike

Što je „ustupljeni zaposlenik``?

Drugim riječima, ustupljeni zaposlenici su “iznajmljeni” zaposlenici klijentu od strane agencije za zapošljavanje i kao takvi nikada nisu zaposlenici klijenta. Uvijek su zaposleni kod agencije za zapošljavanje (BOSAK EMPLOYMENT) kao svog formalnog poslodavca, a samo rade u prostorijama i prema uputama klijenta. Klijent plaća agenciji za zapošljavanje (BOSAK EMPLOYMENT) mjesečnu naknadu za obavljeni rad od strane „iznajmljenih” zaposlenika. Ustupljeni zaposlenici nisu zaposlenici klijenta, osim što ih u izdvojenim slučajevima zakon tako tretira, kao temeljem zakonskih odredbi koje se odnose na zdravlje i sigurnost na radu gdje se klijent tretira kao njihov „poslodavac“.

Medicinska skrb u Hrvatskoj

Svaki ustupljeni zaposlenik u BOSAK EMPLOYMENT-u, strani i domaći, ima jednaku medicinsku skrb kao i svaki drugi hrvatski državljanin. Svaki ustupljeni zaposlenik ima svojeg odabranog liječnika opće prakse i stomatologa, dok zaposlenice imaju i odabranog ginekologa. Svi kontakti su dostupni svakom zaposleniku. U slučaju potrebe obratite se tom liječniku.

Plaća

Svi ustupljeni zaposlenici primaju mjesečnu plaću od BOSAK EMPLOYMENT-a, kao svog poslodavca, a u skladu s pismima o ponudi posla i ugovorima o radu (i drugim važećim dokumentima kao što su Master ugovori o zapošljavanju za strane zaposlenike koji dolaze s Filipina). U Hrvatskoj se plaće isplaćuju jednom mjesečno na bankovni račun zaposlenika.

Boravišna i radna dozvola u Hrvatskoj

Stranim zaposlenicima potrebna je boravišna i radna dozvola da bi mogli legalno živjeti i raditi u Hrvatskoj. Odobrenje izdaje Policijska uprava/postaja u mjestu gdje će strani zaposlenici imati prijavljeno prebivalište. BOSAK EMPLOYMENT poduzima sve potrebne administrativne radnje za stranog djelatnika radi dobivanja dozvole za boravak i rad.

Smještaj

BOSAK EMPLOYMENT organizira smještaj za svoje strane zaposlenike. Neki klijenti (hotelske kompanije) organiziraju smještaj za sve svoje zaposlenike u svojim kapacitetima.

Dolazna putovanja u Hrvatsku (putovanje zrakoplovom)

BOSAK EMPLOYMENT obično organizira dolazna putovanja u Hrvatsku za strane zaposlenike (npr. rezervacije avionskih karata i sl.).

Lokalni prijevoz

Inicijalni prijevoz po dolasku stranih zaposlenika u Hrvatsku organizira BOSAK EMPLOYMENT. Nakon što zaposlenici stignu na lokaciju u Hrvatskoj gdje će živjeti i raditi, slobodni su sami sebi organizirati dnevni odlazak na i s posla organizirati kako im odgovara.

Hitni slučajevi - nazovite besplatni broj 112 (medicinske hitne slučajeve, nesreće, požar, kriminal itd.)

U svim hitnim slučajevima kada postoji potreba za kontaktiranjem hitne službe – hitne pomoći, policije i/ili vatrogasaca – odmah nazovite besplatni broj 112 jer je to središnji broj hitne službe u Hrvatskoj. Također, nakon kontaktiranja službe 112 i nakon postupanja prema uputama hitne službe, molimo da nazovete i BOSAK EMPLOYMENT na broj predviđe za takve slučajeve.

VISA

Stranim zaposlenicima koji nemaju državljanstvo članice EU-a potrebna je VIZA za duži boravak te živopt i rad u Hrvatskoj. Ovdje možete provjeriti vizne režime prema državama podrijetla. Ako trebate podnijeti zahtjev za hrvatsku vizu kao odabrani zaposlenik od strane BOSAK EMPLOYMENT, naš tim će vam pomoći i provesti vas kroz potrebni postupak.

Pošaljite nam konkretno pitanje

Molimo pošaljite nam svoje konkretno pitanje u slučaju da ne možete pronaći odgovor u odjeljku “Pitanja i odgovori” s lijeve strane. Objavljivanjem općeg pitanja s navedenim odgovorom vjerojatno odgađate naš odgovor vašem kolegi u stvarnoj potrebi.